dijous, 6 de setembre del 2007

La creu de Tolosa - La bandera occitàna


Creiem que és interessant donar a coneixer també altres coses realacionades amb Occitània, per això fent us de la vikipèdia en català us donem a coneixer la bandera d'aquesta nació:

creu dels comtes de Tolosa i també creu occitana; en occità crotz de Tolosa, crotz occitana) és avui el símbol identitari dels occitans i d'Occitània. Sovint es pot confondre popularment amb una creu càtara tot i que no se sap ben bé si va existir una creu càtara.

Història

L'origen de la creu és bastant misteriós. Són nombroses les hipòtesis respecte a la seva possible arribada a Tolosa. Alguns historiadors pensen que és d'origen bizantí i que provindria de Constantinoble mitjançant les croades mentre que d'altres opinen que és d'origen copte i que hauria estat importada de Provença. La primera atestació de la creu dels Comtes de Tolosa data del regne del comte Ramon V de Tolosa cap al 1165 (descripció del segell del Comtat).

La creu anà estenent-se més enllà del comtat de Tolosa de manera gradual (va ser el símbol dels Estats del Llenguadoc) i esdevingué a partir dels anys seixanta i setanta (amb el militantisme occità del Larzac) el símbol del Llenguadoc. Més endavant, a partir dels anys 80-90 s'ha anat propagant a tot el conjunt del territori de llengua occitana (incloses les perifèries exteriors a l'estat francesa com a la Val d'Aran o a les Valls Occitanes del Piemont), identificant-se així de manera general, a Occitània i també a l'exterior, a l'identitat occitana. Malgrat que la llengua occitana vagi patint una davallada cada dia més acusada, la creu occitana en canvi va progressant a tots els àmbits, i amb un ritme més intens que el nom occità.