dijous, 27 de setembre del 2007

CASTELL DE PÈIRA-PERTUSA

Comencem la ruta per alguns dels diversos castells que hi ha, aquest és el castell de Pèira- Pertusa; una mica d'història....

Es remonta a l’any 1070 la primera menció del castell quan el Pérapertusès estava dins la influència dels comtes catalans de Besalú. Passant després a domini dels comtes de Barcelona (1111), el castell es torna feu del vescomptat de Narbonne.

Al 1224, durant la croada contra els Albaginesos s’excomulga Guillem de Peyrepertuse per negar-se a sometre’s; però després del fracàs de Carcassonne, el castell passa a mans franceses el novembre de 1240.

L’any 1258 i amb el tractat de Corbeil, Peyrepertuse és una de les fortificacions de la reialesa francesa més avançades dins la frontera amb el regne d’Aragó. Durant la guerra entre Felip l’Intrepid i els Catalans, passa a ser la residencia forçada dels nobles de Perpinyà.

Al 1355 torna a ser un lloc defensiu i entre el 1367 i el 1368 Carles V, rei de França, permet a Enric Transtamare, pretendent al tron de Castella, refugiar-s’hi desprès de la derrota de Navarette.

L’any 1659 queda desclassificat com a punt fronterer per el tractat dels Pirineus, el castell ja no te importància estratègica.

Finalment és abandonat a principis de la Revolució i és vengut com a Bens Nacionals l’any 1820.



i properament, més informació.... com arribar, què es pot veure......