dijous, 27 de setembre del 2007

CASTELL DE PÈIRA-PERTUSA

Comencem la ruta per alguns dels diversos castells que hi ha, aquest és el castell de Pèira- Pertusa; una mica d'història....

Es remonta a l’any 1070 la primera menció del castell quan el Pérapertusès estava dins la influència dels comtes catalans de Besalú. Passant després a domini dels comtes de Barcelona (1111), el castell es torna feu del vescomptat de Narbonne.

Al 1224, durant la croada contra els Albaginesos s’excomulga Guillem de Peyrepertuse per negar-se a sometre’s; però després del fracàs de Carcassonne, el castell passa a mans franceses el novembre de 1240.

L’any 1258 i amb el tractat de Corbeil, Peyrepertuse és una de les fortificacions de la reialesa francesa més avançades dins la frontera amb el regne d’Aragó. Durant la guerra entre Felip l’Intrepid i els Catalans, passa a ser la residencia forçada dels nobles de Perpinyà.

Al 1355 torna a ser un lloc defensiu i entre el 1367 i el 1368 Carles V, rei de França, permet a Enric Transtamare, pretendent al tron de Castella, refugiar-s’hi desprès de la derrota de Navarette.

L’any 1659 queda desclassificat com a punt fronterer per el tractat dels Pirineus, el castell ja no te importància estratègica.

Finalment és abandonat a principis de la Revolució i és vengut com a Bens Nacionals l’any 1820.



i properament, més informació.... com arribar, què es pot veure......

dijous, 6 de setembre del 2007

La creu de Tolosa - La bandera occitàna


Creiem que és interessant donar a coneixer també altres coses realacionades amb Occitània, per això fent us de la vikipèdia en català us donem a coneixer la bandera d'aquesta nació:

creu dels comtes de Tolosa i també creu occitana; en occità crotz de Tolosa, crotz occitana) és avui el símbol identitari dels occitans i d'Occitània. Sovint es pot confondre popularment amb una creu càtara tot i que no se sap ben bé si va existir una creu càtara.

Història

L'origen de la creu és bastant misteriós. Són nombroses les hipòtesis respecte a la seva possible arribada a Tolosa. Alguns historiadors pensen que és d'origen bizantí i que provindria de Constantinoble mitjançant les croades mentre que d'altres opinen que és d'origen copte i que hauria estat importada de Provença. La primera atestació de la creu dels Comtes de Tolosa data del regne del comte Ramon V de Tolosa cap al 1165 (descripció del segell del Comtat).

La creu anà estenent-se més enllà del comtat de Tolosa de manera gradual (va ser el símbol dels Estats del Llenguadoc) i esdevingué a partir dels anys seixanta i setanta (amb el militantisme occità del Larzac) el símbol del Llenguadoc. Més endavant, a partir dels anys 80-90 s'ha anat propagant a tot el conjunt del territori de llengua occitana (incloses les perifèries exteriors a l'estat francesa com a la Val d'Aran o a les Valls Occitanes del Piemont), identificant-se així de manera general, a Occitània i també a l'exterior, a l'identitat occitana. Malgrat que la llengua occitana vagi patint una davallada cada dia més acusada, la creu occitana en canvi va progressant a tots els àmbits, i amb un ritme més intens que el nom occità.




diumenge, 2 de setembre del 2007

Viatgem pel país dels càtars?

Occitània, el país dels càtars, és una terra plena de records del passat.
Castells, viles medievals, esglesies... recorden el temps en que els bons homes l'habitaven


Volem fer d'aquest bloc una eina interessant per tothom que vulgui coneixer l'herència dels càtars. Esperem que us agradi que un animeu a aportar tot allò que cregueu que pot ser d'interès

Us deixem amb una de les fotos que vam fer durant el nostre viatge, és del castell de Lagarda (Lagarde, en francès), un castell semi derruit, del qual ja us explicarem la història ben aviat.